Wendingen

Het jongste labyrint van West-Europa ligt op ‘De Luttenberg’ sedert augustus 2021.

Een kunstig opgevouwen pad…

Eén van de oudste labyrinten, nog volop in gebruik, bevindt zich in de kathedraal van Chartres in Frankrijk.

 – Jan Slot

Welkom bij de poort der waarneming. De ingang en uitgang van het labyrint op de berg. De poort bestaat uit twee tegenover elkaar staande delen met grote stenen waarvan het midden een dynamische ruimte markeert. Dynamisch, doordat de eeuwenoude stenen zijn ontsproten aan de schoot van Moeder Aarde en daardoor bestaan uit sterrenstoffen en kosmische krachten. Kosmische krachten, energie, vuur! En net zoals vuur ontstaat door twee stenen tegen elkaar aan te bewegen, zo kan de mens – tevens bestaande uit sterrenstof – ook opvlammen op deze plek tussen de stenen van de poort. Dynamisch als een oplaaiend vuur een bliksemflits als een gedachtenflits in een moment! Waar komen we vandaan, voordat we nog maar een piepklein celletje waren?

– Gea Miljoen

De omgeving opnieuw leren verstaan

Stel je eens voor, hoe zou jij dit labyrint in deze Natuurlijke omgeving eigenlijk beleven, zoals je was als klein kind? Wat zou je opmerken, wat zou je denken en wat zou je er, wel of misschien juist niet, spontaan gaan doen? Welke bewegingen zouden zich door jou vanzelfsprekend ontvouwen wanneer je, weer heel even, was als toen?

– Annet Tromp

De draad van Ariadne

Koning Minos, koning van Kreta, was in het bezit van een mythologisch wezen, dat half mens en half stier was; de Minotaurus. Kreta was in oorlog met Athene, uiteindelijk moest Athene het onderspit delven. Na zijn overwinning eiste koning Minos dat er jaarlijks 7 jongens en 7 meisjes vanuit Athene naar Kreta werden gestuurd als offer voor de Minotaurus. De Minotaurus bevond zich in het labyrint van Knossos.

 – Annette Jansen Holleboom

Halt

ga niet verder
maak hier een pas
op de plaats
of twee

een pas op de plaats
waar sta je
een pas op de plaats
wat let je

ga niet verder
maak hier een pas
op de pleisterplaats
van je ziel

een pas op de plaats
als diepste sprong

– Monica Boschman, www.monicaboschman.nl

Rituelen zijn van alle tijden en hebben al sinds de oertijd een vaste plek in de samenleving. Een ritueel is een symbolische handeling die ons helpt om bepaalde levensmomenten bewust, voelbaar en zichtbaar te maken. Er zijn veel benamingen voor: overgangsmoment, veranderingssituatie, sleutel- of scharnier moment, rite-passage enzovoort.  Meer of minder bewust, vrijwillig of niet, de momenten waarmee het oude eindigt en het nieuwe begint, komen eens op ons pad.

 – Annette Jansen Holleboom